Wat is Red chard?
Red chard of snijbiet is een bladgewas dat je kan herkennen aan de vlezige, dikke stelen en bladeren. Het bladgewas maakt deel uit van de amarantenfamilie, waartoe ook spinazie en rode biet behoren.
Het mag dan niet verwonderlijk zijn dat de smaak van red chard sterk overeenkomt met die van spinazie. Fijnproevers herkennen er dan weer rode biet in. Hoe dan ook: zowel de bladeren als de stengels van red chard zijn eetbaar.
Rood, wit, geel, oranje, groen, roos en zelfs paars: de stengels van red chard kunnen alle mogelijke kleuren van de regenboog hebben. En daarom krijgt de groente ook weleens de naam ‘regenboogsnijbiet’. De smaak van alle kleurvarianten is vrij gelijk.
Let op: je mag red chard niet ‘verwarren’ met warmoes, ook al is die benaming in sommige streken wel gebruikelijk. Warmoes is immers een ander soort bladgroente. Héél gelijkaardig, maar met iets bredere bladstelen.
Welke gerechten kan je met Red chard maken?
Omdat de smaken zo sterk op elkaar gelijken, kan je de bladeren van red chard ook gebruiken in gerechten die doorgaans gemaakt zijn met spinazie. De stengels kunnen dan weer dienen als ‘vervanging’ van bepaalde bietsoorten. Enkele voorbeelden van gerechten met red chard of snijbiet:
- Pasta met snijbiet, pruimen en hazelnoten
- Sarma van snijbiet
- Snijbiettaart met geitenkaas en noten
- Empanadas met een vulling van snijbiet en ricotta
- Varkensvlees met snijbiet uit Tanzania
- Gestoofde snijbiet boter en kaas
- Croque-monsieur met snijbiet
Red chard kan je op allerlei manieren bereiden. Zo is het mogelijk om de bladeren en stengels te wokken of roerbakken, stoven of stomen. Ook kan je de groente in een oven klaarmaken. Een gewaarschuwd kok is er twee waard: je warmt de groente het best niet twee keer op. Het nitraatgehalte van snijbiet ligt immers vrij hoog.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Red chard?
1. Detox: Red chard zit boordevol betalaïnen, die het lichaam helpen om te ‘ontgiften’.
2. Diabetes: Door snijbiet te eten, zet jouw lichaam mogelijk minder suikers om in vetten.
3. Sterke botten: Omdat red chard veel vitamine K, calcium en magnesium bevat, wordt de botgroei bevorderd.
4. Alzheimer: De vitamine K in snijbiet houdt de schade aan de neuronen in het brein in de hand. Gespecialiseerde artsen menen dat de hersenen van mensen met de ziekte van Alzheimer weer beter gaan functioneren door deze vitamine.
Bekijk gerust onze webshop!
Bij ons vind je de meest verse en unieke kruiden, pepers en salades. Ook red chard maakt dus deel uit van ons assortiment. Bekijk hier onze producten.
Naast onze eigen serres werken we ook samen met kwalitatieve partners in het buitenland. De verpakking en levering gebeurt door onszelf, waardoor we over de ganse lijn garant staan voor een optimaal verwerkingsproces.