Wat is lavas precies?
Klinkt de naam lavas jou in de horen als latijn? Dat is geen toeval, want de Romeinen brachten het kruid uit Zuid-Europa mee naar onze contreien tijdens hun veroveringstochten. Al kennen sommigen dit kruid uit de schermbloemenfamilie beter als ‘maggiplant’. Waarom? Omdat de sterke geur doet denken aan het maggi-aroma.
Hoe kan ik lavas gebruiken in de keuken?
Je kan zowel de wortel en stengel als de blaadjes en zaadjes van lavas gebruiken in de keuken. De smaak valt te beschrijven als selderijachtig.
Zo kunnen de pittige, fijn versnipperde bladeren net dat extraatje meer geven aan soep, saus, spinazie, stoofpotten, wortelen en aardappelen. Sommige bakkers gebruiken lavas zelfs als smaakversterker in hun brood.
Is lavas gezond?
Ervaar jij ongemak als gevolg van een slechte spijsvertering? Probeer dan een thee van lavas. Het kruid heeft namelijk een verlichtende werking op jouw metabolisme. Verder werkt lavas ook ontsmettend voor de urinewegen en geneest kruid ook blaasontstekingen.
Ook kan je met lavas jouw huid zuiveren door een afkooksel van de blaadjes in jouw bad te gieten. Ben je zwanger? Dan raden we het jou echter af om lavas te consumeren.
In het kort:
- Bevordert de spijsvertering
- Ontsmettende werking op urinewegen
- Geneest blaasontstekingen
- Zuivering van de huid
Hoe bewaar je lavas het best?
Het best koop je lavas vers en gebruik je het zo snel mogelijk in jouw gerechten. Als je de blaadjes toch graag later wil verwerken in je gerechten, kan je ze best invriezen. Hou er dan wel rekening mee dat de smaak iets minder intens zal zijn.
Bekijk gerust onze webshop!
Bij ons vind je de meest verse en unieke kruiden, pepers en salades. Ook lavas maakt dus deel uit van ons assortiment. Bekijk hier onze producten.
Naast onze eigen serres werken we ook samen met kwalitatieve partners in het buitenland. De verpakking en levering gebeurt door onszelf, waardoor we over de ganse lijn garant staan voor een optimaal verwerkingsproces.