Wat is salie?
Dikke, grijsgroene, langwerpige en spitse bladeren met een gekartelde rand en diep ingezonden nerven. Een sterk en doordringend aroma. Wel, dat is een perfecte beschrijving van het kruid salie.
In onze contreien is salie eigenlijk een ‘vergeten kruid’, maar in de Italiaanse keukens is het immens populair. Het kruid kan je zowel in gesneden vorm als in bladvorm gebruiken om gerechten op smaak te brengen.
Welke gerechten kan je met salie maken?
Salie geeft ongetwijfeld een meerwaarde aan stoofschotels, gebraad, wild en gevogelte. Daarom is het in verschillende keukens zo populair en in het bijzonder de Italiaanse. Denk maar aan ravioli met saliebotersaus.
Wees zuinig met de hoeveelheid salie. De smaak is immers erg scherp en kamerachtig en kan al snel het hele gerecht overheersen. Als je daarentegen juist genoeg van het kruid gebruikt, zal je proeven dat salie een lekkere smaakverbeteraar is. Vooral bij gerechten met paling. Daarom wordt salie ook weleens palingkruid genoemd.
Verder kan je salie ook een beetje vermengen in soepen en sauzen. Of in slaatjes, want het gaat goed samen in combinatie met andere groenten, zoals tomaten, bonen en erwten. Bovendien maakt salie vettige gerechten verteerbaarder.
En niet onbelangrijk: voeg salie pas toe op het einde van de kooktijd, want anders gaat het aroma verloren.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van salie?
De naam zegt eigenlijk al genoeg. Salie is namelijk afgeleid van het Latijnse ‘salvus’, wat gezond betekent. Kortom: het kruid heeft een erg geneeskrachtige werking. Zo is het kruid eigenlijk een natuurlijk antibioticum.
Heb je last van mond-, tandvlees-, kaak- of amandelontstekingen? Dan kunnen vloeibare aftreksels van het kruid perfect dienen als spoelwater. Een thee van de bladeren helpt dan weer bij bloedend tandvlees en keelpijn.
Het kruid heeft eveneens een kalmerend en rustgevend effect. Het Nederlandse literaire personage ‘Jan Salie’ is zelfs vernoemd naar het kruid. Deze figuur staat bij onze Noorderburen nog steeds synoniem voor een trage geest.
Insecten en geurtjes verjagen met salie
In de zomer doet salie wonderen bij een gezellige barbecue. Zodra je last hebt van muggen, kan je het kruid op de barbecue smijten. Niet alleen geniet je van een geurig aroma, ook ben je verlost van de irritante bloedzuigers.
Laten jouw huisdieren soms een vervelend geurtje achter in je huis? Of blijft er na het koken een geur hangen in de keuken? Met salie kan je probleemloos onaangename geurtjes verwijderen.
Bekijk gerust onze webshop!
Bij ons vind je de meest verse en unieke kruiden, pepers en salades. Ook salie maakt dus deel uit van ons assortiment. Bekijk hier onze producten.
Naast onze eigen serres werken we ook samen met kwalitatieve partners in het buitenland. De verpakking en levering gebeurt door onszelf, waardoor we over de ganse lijn garant staan voor een optimaal verwerkingsproces.