Wat is de boragebloem precies?
Je kan beter vragen: wat is het niet? Zo staat de boragebloem bekend onder meerdere namen: van bernagie en komkommerkruid tot boerinnekens, beschaamde meiskens, nachtlichtje, parapluutje of prikneuzen.
Borage is afgeleid van het Latijnse ‘borra’, wat wol betekent. Dat verwijst naar de dikke, grijze en korte beharing op de plant van de bloem. Het blauw van de bloem is opvallend en erg aantrekkelijk. Zo variëren de kleurschakeringen van paarsblauw tot kobaltblauw.
Wat zijn de culinaire mogelijkheden van de boragebloem?
Van de boragebloem is werkelijk alles eetbaar: van de stengelblaadjes tot de bloemblaadjes. De smaak van de bloemblaadjes kan je beschrijven als komkommerachtig, vandaar de bijnaam komkommerkruid.
En daarom zijn ze erg lekker in tomaten-, spinazie- of aardappelsalade. Je kan ze zelfs mengen in kwark, platte kaas of yoghurt. Let er wel op dat je de blaadjes nooit meekookt. Zo verliezen ze namelijk snel hun smaak. Ook zijn ze niet zo geschikt om te drogen, want dan gaat het aroma verloren.
Is de boragebloem goed voor je gezondheid?
De boragebloem bevat veel vitaminen en dan in het bijzonder vitamine A en C. Ook zitten de blaadjes vol met ijzer, wat jou kan helpen tegen anemie of vermoeidheid. Ook tegen psychische klachten zoals moedeloosheid en prikkelbaarheid biedt de bloem een meerwaarde.
Wist je trouwens dat de boragebloem weleens ‘het kruid tegen vrouwenkwalen’ wordt genoemd? Zo dragen de blaadjes bij in de regulatie van het hormoon oestrogeen. Dat is goed tegen gespannen borsten, vochtopeenhopingen in het gezicht, buikkrampen en gewichtstoename.
Bernagie kopen? Bekijk gerust onze webshop!
Bij ons vind je de meest verse en unieke kruiden, pepers en salades. Ook de boragebloem maakt dus deel uit van ons assortiment. Bekijk hier ons assortiment eetbare bloemen.
Naast onze eigen serres werken we ook samen met kwalitatieve partners in het buitenland. De verpakking en levering gebeurt door onszelf, waardoor we over de ganse lijn garant staan voor een optimaal verwerkingsproces.